na operatie; spalken; echografie; oedeem

Oedeemtherapie in Den Bosch en Boxtel

Iedere klacht is anders en vergt een behandelplan op maat. Het kan zijn dat u met u pijnlijke pols, revalidatie na een armbreuk of muisarm baat heeft bij oedeemtherapie of manuele therapie. Onze handtherapeuten zullen na een intake een speciaal plan voor u opstellen zodat u snel weer de controle in eigen hand heeft.
 

Oedeemtherapie

Oedeem doet zich voor bij sommige ziektes en vaak ook na bepaalde operaties. De therapie bestaat naast drainage ook uit oefentherapie. Manuele lymfedrainage is een massagetechniek om overtollig en opgehoopt lymfevocht (ook wel oedeem genoemd), af te voeren naar ons lymfestelstel. Opgehoopt vocht in hand, pols of elleboog kan als gevolg hebben dat u uw arm niet meer vrij kunt bewegen. Onze handtherapeuten maken gebruik van specifieke handgrepen waarmee we het overtollige vocht verplaatsen naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is. Op deze plek in het lichaam kan de circulatie worden opgenomen. We kunnen ook een speciale techniek gebruiken om de fibrotische verhouding in het armweefsel los te maken. Soms is het lymfesysteem intact, maar is er voor een beter herstel een extra paar handen nodig. Bij ons in Den Bosch en Boxtel biedt lymfe- en oedeemtherapeut Mieke van der Steen dit extra paar handen. 

Mieke heeft zich voornamelijk toegelegd op lymfe-en oedeemtechnieken van de arm en hand, bijvoorbeeld na een trauma of operatie waarbij de hand dik blijft.

Een vraag over oedeemtherapie bij De Dommel?

Manuele therapie

Een pijnlijke pols, skiduim of handen die niet meer zo soepel bewegen. Vaak is overbelasting de oorzaak van het niet meer goed functioneren van spieren en gewrichten in uw arm en hand. Door manuele therapie verminderen of verhelpen we de functiestoornis. Een manueel therapeut gaat aan de slag met de klacht door het toepassen van een specifieke, passief-mobiliserende beweging. Door rond de hand, pols of elleboog lichaamsdelen op een bepaalde manier te bewegen, wordt de beweeglijkheid van de pijnlijke gewrichten snel vergroot. Zacht trekken of duwen is vaak voldoende. De therapeut kan de behandeling aanvullen met impulstechnieken waarbij de gewrichten sneller worden bewogen. Dit brengt soms een knappend of krakend geluid met zich mee, maar dit wordt nauwelijks als pijnlijk ervaren. Voor manuele therapie in ons handencentrum maakt u een afspraak met Karin Brekelmans.

Download de folder manuele therapie
download de folder